28 april 2007

Hemmakväll





Först tog jag och de finaste vännerna en drink på en sylta i närheten. Jag fick ett trasigt glas och J blev stångad i ryggen av en gammal pundare. Dit går vi nog inte tillbaka.

Sedan köpte vi med oss mat från Butsaya thai på Tellusborgsvägen och kröp upp i soffan för att titta på Spririted away. På bilderna syns Pad thai Goong, wokade risnudlar med ägg, böngroddar och jordnötter, och Gai pad met mamuang, wokad kyckling i ostronsås med grönsaker och thaibasilika.

Vi åt också marängsviss, eller marängsuisse som vi skulle sagt om vi haft hemmakväll i slutet av 1800-talet. Den franske konditorn Marie Antoine Careme (1782-1833) sägs vara marängens skapare, marängsuissen kom först när den vispade grädden genom separering blev populär under 1880-talet. De söta marängerna i kombination med vispad grädde förvandlades då till en fin dessert.

Marängsuisse

En skivad banan
1 liter vaniljglass
2,5 dl vispad grädde
1 sats mörk chokladssås

Varva alla ingredienser i en stor skål och servera.

Mörk chokladsås

1 del kakao
1 del vatten
1 del strösocker

Koka ihop såsen tills den tjocknar och servera. Vi hade också i några rutor mörk choklad som fick smälta, men det behövs egentligen inte.

Inga kommentarer: