29 april 2007

Creme brulé - tragedi i tre akter

Scenario: En mallig fru ska laga dessert åt en man som fyller år. Han har inte ätit creme brulé tidigare. Den malliga frun ägnar stor del av dagen åt att beskriva den hårda knäckiga lagret och den lena vaniljkrämen.

I Hötorgshallen 14.52

Mallig fru - Vänta, jag måste handla (dyr) vaniljstång till desserten ikväll!
Man - Men då hinner vi inte till Systemet.
Mallig fru - När du smakar efterrätten kommer du förstå! Du kommer säga att det var värt det!

I vardagsrummet 22.50

Mallig fru - Men oj, kan du pausa den jättespännande filmen, jag har glömt att göra creme brulén!
Man - Oj då! Hur lång tid tar det? Ska jag hjälpa till?
Mallig fru - Nej då, det är ju din födelsedag. Jag ska bara koka vaniljkrämen, jag kommer tillbaka om några minuter.

Malliga frun går ut i köket och inser att klockan är mycket. Hon ska upp och jobba tidigt dagen därpå och beslutar sig raskt för att det där med att vaniljkrämen ska svalna innan det knäckiga sockerlagret inte är nödvändigt. Hon hittar heller inga små skålar, stora tekoppar får duga. Det fattas dessutom ett ägg, men det bryr hon sig heller inte om.

I köket 23.48

Malliga frun - Ok, är du beredd på ditt livs största efterrättsupplevelse! Tryck skeden genom sockerlagret...

Totalt antiklimax inträffar. Under sockret finns en flytande blandning av äggula och grädde. Inget mer sägs än mannens sista replik:

- Men smaka, den är jättegod som soppa!





Creme Brulé 6 personer

Receptet är lätt att lyckas med bara krämen får svalna innan sockerlagret ska brännas av. Jag rekommenderar att du under matlagningen låter bli att titta på spännande film eller känner dig stressad för att klockan är för mycket.

Sätt ugnen på 150 grader. Ta fram 6 små portionsformar eller en större form.

6 äggulor
1 vaniljstång
5 dl grädde eller hälften grädde/hälften fet mjölk
1/2 dl strösocker till vaniljkrämen

1-2 dl råsocker eller strösocker till knäcklagret

Skär vaniljstången på längden och låt den koka med grädde, mjölk och socker ca 5 minuter. Ta upp vaniljstången och skrapa ur de svarta fröna, lägg tillbaka dem i mjölkblandningen.

Vispa ihop äggulorna i en separat bunke och häll sedan gräddmjölken, under vispning, ner i äggulorna. Häll sedan blandningen genom en sil ner i skålarna. Placera dem i en större långpanna med några centimeter vatten i. Baka i ugn ca 30 minuter.

Ta försiktigt ut långpannan med formarna, akta dig för det heta vattnet. Låt de svalna någon timme eller längre. Häll ett tunt lager med socker över dem och grilla i ugnen tills sockret smälter och blir bubbligt.

Inga kommentarer: