18 april 2007

Hemmaknäcke



Det är ett ganska stort projekt att baka eget knäckebröd, men det är värt det! Särskilt om någon annan diskar efteråt. Grundreceptet är från Vetekattens kokbok, men jag har ändrat och lagt till frön och kryddor. Det blir åtta ganska stora brödkakor, mina blir rektangulära, inte runda.

1 paket jäst
ca 5 dl vatten
8 dl rågsikt
10 msk mörk sirap
25 g smör
1 msk salt
10 dl vetemjöl
ev 1 msk brödkryddor, kummin, sesamfrön

Blanda jäst och vatten, ha i rågsikten och blanda ihop till en lös deg. Låt stå i ca 1 timme.

Tillsätt sedan alla övriga ingredienser och arbeta degen i ca 20 minuter med degblandare. (Eller outhärdliga 30 min för hand). Låt vila ca 30 minuter.

Dela sedan degen i åtta delar och kavla ut dem till tunna plattor. Lättast är att kavla ut dem direkt på smord plåt eller på bakplåtspapper. Nagga kakorna tätt med en gaffel.

Grädda dem i ca 10-12 minuter i 240 grader, och vänd dem och grädda lite kortare tid, ca 8 min, på andra sidan.

Inga kommentarer: