15 maj 2007

Älg med svamp och enbär



I samma klass som H går en ung häftig tjej med jaktlicens. Hon har hela frysen full med älgkött och kommer inte hinna äta allt till nästa jaktsäsong, vi har därför fått några bitar. Igår skar vi upp ett av paketen i tunna lilaröda skivor, och H gjorde en gryta. Idag hade jag med mig resterna till lunch, efter rasten gick jag och tittade på de nya älgkalvar som fötts på muséet där jag jobbar.

Älggryta

Ca 300 g älg eller annat viltkött
1 finhackad gul lök
1 msk vetemjöl
2 1/2 del matlagningsgrädde + ca 2 dl mjölk eller vatten
1 svampbuljongtärning
ca 3 dl kantareller eller annan svamp, torkad, färsk eller fryst
3-6 krossade enbär
2 msk mörk soja
2 msk svartvinbärsgelé
salt och vitpeppar

Bryn köttet och löken i en panna och häll över till en större kastrull.

Tillsätt vetemjöl, blanda, och ha sedan i grädde, mjölk, buljong och svamp. Smaksätt med gelé, soja, peppar och enbär.

Låt koka ca 10 minuter och red ev. av med maizena.

Servera med kokt potatis, svartvinbärsgelé och pressgurka.

Pressgurka

1/2 - 1 gurka
hackad persilja

Lag:

1 del ättika 12 %
2 delar socker
3 delar vatten

Blanda lagen tills sockret löst sig. Skär gurkan i tunna, tunna skivor och låt ligga i lagen i minst en timme, helst längre. Strö över persilja och servera.

Inga kommentarer: