20 december 2007
24 november 2007
Guten Appetit
Låt 1 liten tunt skuren gul lök marinera i minst en timme i:
ca 4 msk olivolja
1 tsk dijonsenap
2 msk vinäger
3 msk kapris och 1 msk kaprisspad
salt
peppar
När löken mjuknat enligt samma princip som här, skär du ner 1 kg kokt varm potatis i dressingen. Blanda noga och låt svalna en aning, salladen är ännu godare dagen efter.
Osso bucco à la Niklas

Så gott och lättlagat att det nästan är fusk! Mina favoritrecept är alltid av den här sorten, grytor som lämnas ifred i minst en timme vilket ger tid till att lägga ögonskugga och sippa vin. Sist strösslar jag över gremolata och färska örter. Recept på Osso bucco, kalvlägg i tomatsås med timjan och parmesanpolenta finns här.
Var inte rädd för att prova polenta även om du inte gjort det tidigare, den gulskimrande silkeslena krämen passar perfekt till grönsakerna. Det som blir över låter du stelna, skär i bitar och grillar i grillpanna dagen därpå.
Gremolata?
Riv skalet från en citron och blanda med 1 finhackad vitlöksklyfta och ett par matskedar hackad färsk eller frusen persilja. Passar till kött, fisk och grönsaker.
17 november 2007
Bokslukaren
På Mariatorget finns sedan en månad tillbaka en barnbokhandel med café. Alla bakverk hämtas från böckernas värld, vid mitt besök serverades Willy Wonkas chokladkaka, hattifnattmaränger, Loranga och mazariner. I caféets gästbok kan man skriva förslag på vad man vill ska serveras (jag plitade dit Klas Klättermus honungskaka). Senare i vår startar matlagningskurser för barn och föräldrar.
15 november 2007
Solens mat
13 november 2007
Sött, salt, surt och beskt
naturell yoghurt
god olivolja
flytande honung
flingsalt
Fyll en vacker skål med några deciliter yoghurt, ringla över olivolja och honung och strö över saltkristaller.
Arigato
En av de mer populära montrarna under matmässan var Japanska torget, här serverade de en sötaktig mjölkdryck som i Japan dricks som läsk, edamame, färska förvällda nötiga sojabönor med flingsalt och saftiga räkdumplings doppade i ljus soja. Allt finns att köpa i butiken på Tegnérgatan men också på China market på Olof Palmes gata.
10 november 2007
Bilder från mässan
Ost från Androuet.
Smakprov på Pata negraskinka.
Vinprovning med doftassociationer i glas - för chardonnayviner melon, smörkola, honung, mango och vanilj.
Många törstiga besökare! Av de viner jag provade tyckte jag bäst om Stoneleigh Sauvignon Blanc som kostar ca 100 kronor på Systemet. Mässan avslutas söndag 11 november så än finns det chans att gå!
08 november 2007
07 november 2007
Lystring Stockholmsbor!
I gallerian Skrapan på Götgatan har Akademibokhandeln öppnat en ny butik där man uppmuntras till att smygläsa böckerna! Mitt i butiken finns en stor yta med gröna mjuka kuddar och gungande korgstolar dit man kan bära med sig en bunt (kok)böcker att bläddra i. Man säljer i kokbokshörnan också b la knivar, kökshanddukar och Nigella Lawsons porslin och kakmått.
06 november 2007
Återbesök på Chaikana
Japp, jag har varit där igen och fler gånger blir det nog. Jag åt surdegsbröd med russin, rökt ankbröst, rostade valnötter, tomat och varm chevre. M åt Sandwichsymfoni med lax och skaldjur, ost och skinka, gurka och vattenkrasse, tonfisk och tomat och ädelost och päron. Bara det underbara teet är värt ett besök, den här gången drack vi ett blommigt svart te smaksatt med lychee. Boka bord på helgerna. See ya!
Rostad blomkål
Om du tror att du inte tycker om blomkål, prova det här enkla receptet och det finns ingen chans att du vill tillbaka till ett blomkålsfritt liv.
1 blomkålshuvud
olivolja
flingsalt
Skiva blomkålen med mandolin eller så tunt du kan. Bred ut på en plåt och strö över salt och lite olivolja. Rosta i ugn ca 200 grader i 20 minuter. Jag kan äta en hel skål krispigt saltsöt blomkål bara som den är, men den passar också som tillbehör till grillat kött, ungsbakad fisk eller som topping till exempelvis soppa med pumpa och morot.
26 oktober 2007
Smak av svunnen tid
På Hallwylska palatset på Hamngatan i Stockholm visas nu en utställning om mat, fest och hushållsbestyr för 100 år sedan. Hur planerade och genomförde man en fest utan elektriska spisar, hur fick man färsk frukt året om och vad servererades en vanlig vardag?
Utställningen upptar flera våningsplan och visar hur tjänstefolket arbetade, var kvinnorna drack likör och åt tebröd och var herrarna rökte cigarr och spelade kort. Det bästa är de förbluffande naturtrogna modellerna av en 7-rättersmiddag, komplett med pilgrimsmusslor och ananasparfait. Det lilla biblioteket med kokböcker från sekelskiftet fram till idag tyckte jag också mycket om!
Hurra!
23 oktober 2007
Smaklöst

Polisen i Skåne och Blekinge letar efter 19 ton hushållsost som stals i helgen. Tjuvarna försökte först sno hela lastbilen som var fylld med ost, men misslyckades. Istället lastade man om de 19 lastpallarna till en ny lastbil som man lyckades stjäla.
Informationschefen vid Kronobergspolisen Robert Loeffel:
- De här tjuvarna visste mycket väl vad de ville ha.
Brunch på Mojo
Mojo på Adolf Fredriks kyrkogata serverar brunch hela dagen på helgerna. För 135 spänn får man bedrövlig service och en blandad tallrik med allt från köttbullar i gräddsås med lingon, caesarsallad, västerbottenost med lax och burkfruktsallad. Lite av allt är inte alltid bra tycker jag, hit kommer jag nog inte tillbaka.
Den dåliga servicen? Vid frågan om det går att ta bort något från tallriken om man inte vill ha kött, blir svaret:
- Nej du, så kan vi inte göra. Om vi börjar ändra på tallrikarna vill alla göra det och det går inte.
18 oktober 2007
Shoppinglycka
Häromdagen var vi och löste in ett generöst presentkort från Cordon Bleu. Ooh vad det var roligt! Jag kände det som jag vunnit en sån där tävling där det gäller att på några minuter plocka ihop allt vad man bära från en butik! Här är vad vi kom hem med:
Traktörpanna med lock - vi har redan använt den mycket, perfekt för att göra storkok av ratatoille, köttfärssåser eller snabbsteka stora mängder svamp eller grönsaker.
Microplane rivjärn - Jag har jag velat ha det här länge! Sylvass liten grej formad som en fil för trävaror. Jag lägger bara parmesan, lime eller citron mot bladet och den river sig i princip själv. Lite läskig men effektiv.
Potatispress - Jag tycker särskilt mycket om smaksatta potatismos. Baka exempelvis en hel vitlök i ugnen tills den är mjuk. Pressa ut den krämiga milda löken och blanda med potatis, varm mjök, smör, lite citronsaft och salt och peppar.
Brödform - Smart variant som går att storleksreglera, från 1 liter upp till 3 liter.
Serveringstermos - Här hemma kokas det mycket kaffe på morgonen som sen står och varmhålls och glöms bort på bryggaren. Den här ger godare kaffe, sparar energi och förhindrar mordbränder. Framförallt är den snygg.
En skärbräda i björk, en glaskanna och en stekspade fick vi också med oss.
Next stop
16 oktober 2007
Gåtan om puy
15 oktober 2007
Fryskallt
14 oktober 2007
Kronans kaka
Bilderna ovan är från potatisdagarna på Skansen där man b la kan se hur man gör potatismjöl, potatispudding med fläsk och Kronans kaka med riven kokt potatis, socker, ägg och mandel. Potatisen gör kakan extra saftig och den håller sig länge, länge. När Alströmer tog med sig potatisen till Sverige på 1700-talet propagerade han för att den skulle användas i bröd, men receptet för just den här kakan skulle jag tro publicerades under sent 1800-tal.
Då Gitto nyligen publicerat ett recept på kakan bryr jag mig inte om att göra det! Vill du grädda kakan i vedugn som vi gjorde tar det ca 30-40 minuter i medelvarm ugn, vänd kakformen var femte minut.
|
| |
|
10 oktober 2007
First we take Berlin...
Xoko
Har ni inte varit på Xoko än så måste ni gå dit! Jag åt en fantastisk liten miniatyrprincesstårta (alla får en egen marsipanros!) och gott segt stenugnsbakat bröd som fick följa med hem och ätas med lagrad herrgård och rostad röd paprika. Jag kommer snart tillbaka för att testa dessertbistron som har öppet ons-lör mellan 18.30 och 23.00. Jag vill prova trilogin på Michel Cluizel´s plantagechoklad med körsbär, kaffe och apelsin eller Xokopolen, chokladkupol fylld med passionsfruktkräm, mango, hallonsorbet med browniekuber.
Falurött
Äntligen har jag kokat sylt på lingonen vi plockade för en månad sedan. Jag gillar sträv lingonsylt med bara lite socker i och använde ca 1/2 kg syltsocker till ca 2 kg lingon. Blanda socker och bär, låt koka i ett par minuter och häll sedan upp på burkar. Lingonsylt håller sig bra i kylen men jag brukar ändå frysa in i mindre påsar och ta fram precis så mycket jag behöver.
Första syltladdningen landade i dagens matlåda. Jag brukar inte vara särskilt förtjust i färdiglagat fryst mat, men kåldolmarna från Dafgårds gillar jag verkligen. De behöver inte tinas utan ska bara brynas några minuter tills de fått fin färg. Häll sedan på någon deciliter vatten och 1/2-1 buljongtärning och låt steka fördigt i ugnen i ca 40 minuter. Kokt potatis, lingonsylt och gärna pressgurka till.
05 oktober 2007
03 oktober 2007
Varning på stan
På gården utanför Centralbadet lever man farligt. Här dråsar det just nu ner färska valnötter omslutna av en grön skyddande kapsel. Frukten går lätt att öppna och inuti döljer sig små mjuka perfekta nötter. När jag ändå är där och plockar fickorna fulla äter jag gärna lunch på restaurangen, hälsotallriken tycker jag mycket om.
02 oktober 2007
Efter festen


Vi är så nöjda och lyckliga över alla fina tal, presenter, mat och musik! Vi ändrade oss i sista minuten och beställde catering från Bosphorus istället för Cajsa Warg. Kycklingspett med mynta och vitlök, vetekrossallad med färsk persilja, tomat och chili, smörbönor, yoghurtröror mm.
Efterrätt för 85 personer gjordes av tappra vänner som också dekorerade chokladtryffeln med hallon, mynta och florsocker. Desserten gör jag ofta och den är lätt att variera med olika smaksättning och topping, kanske Malibu och färsk ananas, kardemumma och sockerglaserade plommon eller kanel och smörstekta äppelskivor.
Till ca 4 personer
100 g mörk choklad
ca 1,2 havregrädde
ev malen kardemumma, kanel eller annan smaksättning
Värm försiktigt grädden, den ska sjuda men inte koka. När grädden, rör i hackad choklad och rör tills allt smält. Häll upp i koppar och låt svalna.
Tack till Hebbe för lån av bilder!
25 september 2007
Kantarellpizza med färsk spenat
I affärer med mat från Mellanöstern finns alltid färska runda tunnbröd. Jag brukar använda dem till wraps eller att doppa i yoghurtsåser, men de är också bra till paniksnabba pizzor. Bre på tomatsås direkt på brödet, lägg på valfri topping och grädda på redan varm plåt i 250 graders het ugn. Den här gången tog vi smörstekta kantareller och riven parmesan, gräddade pizzorna i knappt 5 minuter och sedan på med färsk spenat, mer riven parmesan, olivolja, salt och peppar.
24 september 2007
Het gulasch
Den här soppan har jag flera gånger levererat till vänner som behöver värmas, pga av hjärtesorg eller annan dödlig sjukdom. Jag tycker att den hjälper när jag själv behöver något stärkande.
I Ungern lär man inte servera gulasch med potatis utan alltid med nudlar, men det gör man ju som man vill! Det här blir en stor sats soppa som passar att frysa in, men tillsätt i så fall potatisen när nu ska äta soppan.
2-3 hackade gula lökar
ca 1/2 burk paprikapulver, beroende på styrka
2 vitlöksklyftor
ev chili
ca 1 msk hel kummin
1 köttbuljongtärning
1 l vatten
3-4 msk tomatpuré
ca 1 kg högrev eller märgpipa
2-3 paprikor, röda och gröna
2-3 morötter
1 msk vetemjöl
salt och peppar
ev potatis i kuber
Hacka löken och låt smälta i 2 msk smör eller olja tillsammans med papikan.
Skär köttet i sockerbitstora bitar, bryn dem och häll i lökkastrullen. Pudra över vetemjöl och tillsätt vatten, buljong, morötter i bitar, kummin och tomatpuré.
Låt koka tills köttet är mört, ca 2 timmar. Under tiden går du runt i lägenheten och känner dig nöjd med livet. När du tror att köttet snart ska falla sönder låter du paprikan skuren i grova bitar mjukna sista 15 min i soppan.
Smaka av med chili, salt, peppar och ev ytterligare buljongtärning.
Servera med gräddfil och ett gott bröd.
23 september 2007
Lycka

Igår blev jag bortlurad på möhippa! De finaste vännerna hade planerat en dag med saker jag älskar - smårätter, choklad, te, vin och ost. Först fick jag med ett hotfullt brev med korta instruktioner om att infinna mig på Järntorget där ny ledtråd fanns. Jag letade mig ensam och nervös sedan fram till ett underbart afternoontea med scones, snittar och tårta på Chaikana. Vidare till ett matquiz där jag (med bravur måste jag påstå!) klarade de flesta av frågorna vilka gällde att känna skillnad mellan fin/fulchoklad, Brie/Camembert, Champagne/Cava, chips, coca-cola samt blindtest mellan gröna, rosa och vita Ahlgrens bilar. När jag svarade fel bestraffades jag hårt med att tvingas dricka det enda jag inte tycker om - öl. Senare åkte vi vidare till Terronos vinotek med avsmakning av viner och två ostbrickor, en för vitt och en för rött vin. Kvällen avslutades med middag på Restaurangen där jag bland mycket annat åt en saftig liten bit anka i söt apelsinmarinad med hasselnötspuré. Sist sattes jag i en redan betald taxi och åkte hem yr och gråtandes lite lyckliga tårar över att jag har så fina och omtänksamma vänner. Tack!
19 september 2007
Rötägg
18 september 2007
Sjön suger


Vi hann inte äta något på det korta Tysklandsbesöket. Vi åt istället på färjan hem vilket visade sig vara ett misstag. På menyn fanns allehanda hjärtinfarksfrämjande rätter (se paparazzifotot på min lunchgrannes bricka). Vi valde smörrebröd som inte heller var något vidare. Hårda kokta ägg till räkorna och en rostbiffsmacka med intetsägande pepparrot och en trött friterad lökring.
Bättre smörrebröd finns att få tag på i Stockholm. På Centralstationen ligger sedan ett par veckor Jensens smörrebröd och jag har redan varit där flera gånger. De bakar rågbröd och grov smakrik leverpastej själva, blandar hovmästarsåser och handskalar fina räkor. För 75 kronor får man tre valfria smörrebröd att äta på plats eller ta med hem i fiffig tredelad låda. Välgjort, mättande och välbehövligt på Centralen där maten brukar vara vedervärdig.
17 september 2007
Dagen efter


Här har handlats sprit inför festen. Vansinniga mängder med sprit. Vi åkte till Puttgarden tillsammans med en färja fylld av andra svenskar som alla ville handla billigt. På färjeterminalen i Tyskland gjorde man en liten högersväng och där tornade sig ett jättevaruhus upp sig. Ett helt spritvaruhus, mycket märkligt och också lite obehagligt. Ett helt enormt våningsplan med vin, ett med öl och så vidare. Efter huggsexa om kundvagnarna drog alla svenskar med sig minst två vagnar var och började hastigt lasta dem med öl, billig konjak och persikolikör. Vi fyllde våra vagnar med bl a med öl och ett mycket gott rieslingvin men undvek starksprit på box. Ser ni bilden, 3 litersboxar med vodka! Det säljande namnet används för övrigt av en fransk alkoholproducent, inte en rysk.
Vi lämnade Tyskland med en känsla av skam, lite som när man mår illa efter att proppat i sig för mycket glass.
10 september 2007
Wax in, wax off

Vi har bjudit 85 personer på fest. Det stressar mig en aning.
Om tre veckor firar vi att vi gift oss, precis ett år efter vigseln. Maten kommer från Cajsa Warg men lite ska vi tillsammans med kompisar laga själva.
Jag skulle vilja ha lite tips från er allvetande matbloggsläsare! Jag vill laga eller baka något litet tilltugg till fördrinken som troligen blir bubbel eller en ginbaserad drink. Vi har redan bestämt oss för Annes ostkex, men vad tycker ni mer att vi ska bjuda på? Jag vill kunna förbereda i god tid innan och inte med skakiga nervösa händer behöva fixa i sista minuten. Har ni några idéer?
Citron och honungskyckling
08 september 2007
Samtal med Grand hotell tisdag 4 september kl. 10.30
Hugo: Hej, jag skulle vilja veta lite om er frukostbuffé... vi ska fira vår första bröllopsdag och då tänkte jag att frukost hos er skulle passa!
Dam på Grand hotells veranda: Jaha, vad tänkte du på då? Vi har väldigt mycket nu.
H: Hur ser det ut i helgen (om fyra dagar)?
Gh: Nej, du. Vi har väldigt många gäster här nu och jag kan inte garantera någonting. Inte med så kort varsel.
H: Ok, det förstår jag. Hur ser det ut nästa helg?
Gh: Så långt fram i tiden kan jag inte svara på om det går. Vi tar inga bokningar i nuläget, vi har så väldigt många gäster.
H: Så i helgen är för kort varsel, men nästa vecka är för långt fram?
Gh: Alltså, du ser inte vad jag ser i datorn här framför mig!
H: Ja, men det står på er hemsida att...
Gh: Ja, jag vet men det spelar ingen roll, det är fel. Du kan ringa och kolla samma dag.
H: Du har ingen möjlighet att göra ett undantag då?
Gh : Nej.
H: Nähä. Hej då.
Biotips 2
Crossoversylt

Sylt med extra värme och krydda passar särskilt bra till mild husmanskost som stekt fläsk, skånsk kalops eller rårakor.
2 liter lingon
2 dl vatten
7 dl socker
Stjärnanis, kanelstång och svartpepparkorn.
Rensa bären från barr och små djur. Koka lingon, kryddor och vatten i ca15 minuter. Blanda ner sockret. Häll sylten i glasburkar. Ställ burkarna kallt.
02 september 2007
30 augusti 2007
Working 9-5



Nu är sommaren slut för min del och säkert också för många andra! Här är matminnen från i somras med 1700-talsfest och morgonfika på jobbet. Jag har på arbetstid kokat saft, bakat mandelmusslor, stekt sill ochpannkakor, rostat kaffe, plockat bär och matpratat dagarna i ända. Lyckliga jag! Missa inte Bröddagarna 8-9 september, kanske vi ses då!
Keller in town
Vilka har råd eller tycker det är värt att gå dit? Jag gissar att det är tätt mellan representationskavajerna i matsalen. Grr.
/Hon som inte har råd.
Bilder från presslunchen finns här. Läs också vad MatälskarLisa tyckte.
Skaldjurshelg



Feskekörka i Göteborg var ett underbart ställe att handla på, pinfärsk fisk och skaldjur och relativt billigt! De stora havskräftorna med spänstigt ljust rosa kött kostade 190 kr/kg. Nu blir det inga fler kräftor för mig den här säsongen, det skulle vara alltför svårt att överträffa lyxen att kunna äta sig mätt bara på skaldjur.
28 augusti 2007
Köptvång

Nu finns pakistansk mango att köpa hos torghandlarna! De kostar ca 50 kr/kg och går knappast att jämföra med de stenhårda mangos som måste ligga och mogna i dagar på köksbänkarna. De pakistanska stora gula frukterna är sött vaniljsmakande och finns till salu några veckor till. De är värda varenda krona!
Bilder från skaldjurshelgen kommer snart.