24 september 2007

Het gulasch



Den här soppan har jag flera gånger levererat till vänner som behöver värmas, pga av hjärtesorg eller annan dödlig sjukdom. Jag tycker att den hjälper när jag själv behöver något stärkande.
I Ungern lär man inte servera gulasch med potatis utan alltid med nudlar, men det gör man ju som man vill! Det här blir en stor sats soppa som passar att frysa in, men tillsätt i så fall potatisen när nu ska äta soppan.

2-3 hackade gula lökar
ca 1/2 burk paprikapulver, beroende på styrka
2 vitlöksklyftor
ev chili
ca 1 msk hel kummin
1 köttbuljongtärning
1 l vatten
3-4 msk tomatpuré
ca 1 kg högrev eller märgpipa
2-3 paprikor, röda och gröna
2-3 morötter
1 msk vetemjöl
salt och peppar
ev potatis i kuber

Hacka löken och låt smälta i 2 msk smör eller olja tillsammans med papikan.

Skär köttet i sockerbitstora bitar, bryn dem och häll i lökkastrullen. Pudra över vetemjöl och tillsätt vatten, buljong, morötter i bitar, kummin och tomatpuré.

Låt koka tills köttet är mört, ca 2 timmar. Under tiden går du runt i lägenheten och känner dig nöjd med livet. När du tror att köttet snart ska falla sönder låter du paprikan skuren i grova bitar mjukna sista 15 min i soppan.

Smaka av med chili, salt, peppar och ev ytterligare buljongtärning.

Servera med gräddfil och ett gott bröd.

Inga kommentarer: