04 juni 2007

Risotto al forno



Middag som kan göras helt färdig i ugnen gillar jag. Det här är en redig sats med värmande ris, tonfisk och tomat som jag tycker om att äta sittande i soffan ur en djup skål med bara gaffel. Olivolja smaksatt med citron går att använda till mycket, te x ringlad över fisk, över nykokt pasta med färsk parmensan eller till en sallad med avocado, het chili och stekt halloumi.

1 gul lök
färsk selleri
1 vitlöksklyfta
1 mangold eller kraftig spenat i stjälkar (inte bladspenat)
ca 1 färsk röd chili
ev broccoli
2,5 dl risottoris
2 små burkar tonfisk
500 g krossade tomater
5 dl vatten
1 buljongtärning
torkad basilika
olivolja med citronsmak
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på ca 200 grader.

Hacka lök, vitlök och selleri och fräs i olivolja.

Häll över ris och låt steka en stund tillsammans med chili och basilika. Häll över vatten, buljong och krossade tomater och låt koka upp.

Ta fram en ugnsfast form och placera ut tonfisk, häll sedan tomatblandningen över. Täck noga med folie och baka i ugn ca 35 minuter. Om du använder kraftig stjälkspenat kan den vara med från början, väljer du broccoli så ta ut formen i halvtid och tillsätt små broccolibitar, sedan över med folie igen och låt det bli klart.

Ta ut formen och låt svalna en stund. Lassa upp i djupa skålar, riv färsk parmesan och häll citronolja över. Garnera med färsk basilika.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vilket bra tips, låter smarrigt! Detta recept får nog inviga min nya fina ungsfasta Höganäs-form som inhadlades i helgen tillsammans med övrigt Höganäs-porslin. Du och Jenny ska för övrigt få komma på middag hos mig och beskåda porslinet samt dricka kaffe från min nya Espresso-maskin. Vad sägs?

Oskar sa...

Ska provas!