16 juni 2007

Gästblogg: Rent a chef

En av de varma kvällarna i juni samlades elva hungriga personer i en villa i Älvsjö. Uppdrag: dricka oanständigt mycket rosévin, spela rundpingis, umgås och sist men inte minst - tillaga en tjusig fyrarätters middag. För att den sista uppgiften skulle gå med glans hade vi hyrt en kock. Rent a chef är ett företag som skickar hem en tvättäkta kock till det egna köket (med alla ingredienser), och där man kan välja om man vill koppla av och låta sig bli serverad eller om man vill vara med och laga maten. Vi hade valt aktiv matlagning, och delades raskt in i fyra grupper. Jag hamnade i dessertgruppen och hade ett ganska soft jobb eftersom efterrätten skulle stå och baka i ugnen i en och en halv timme. Passade på att lägga mig i i de andras matlagning istället!

Menyn såg ut såhär:

Karl-Johansoppa med jordärtskocka, ankconfit och tryffelolja

Bonterra Chardonnay (nr 16632) USA (ekologisk)

Rödbetscarpaccio med parmesanost, balsamicoreduction, ruccola och pinjenötter

Rotari Brut Riserva (nr 7567)

Kakaostekt kalv med grillad sparris, säsongens svamp, västerbottensrisotto, ungsbakade körsbärstomater, rödbetsblad och vitlöksskum

Langhe Nebbiolo (nr 7306)

Creme brule med smak av vanilj, serverad med jorgubbskompott med citronmeliss och kattungor (kex)

Cordier Sauternes Collection Privée Frankrike (nr 4109)

Kocken, som bombarderades av frågor, rop på hjälp, diskussioner och glada tillrop, hade stenkoll på alla processer samtidigt och fixade till lite här, räddade lite där och var allmänt hjälpsam och matnyttig (haha). Det var en gladlynt, rörig och kreativ process med alla plattorna och ugnen upptagna samtidigt. Snabbt gick det också i jämförelse om man skulle ha lagat allt själv (skulle ha tagit en halv dag). Det var också roligt att det krävdes en del förberedelser, t ex så kom kakaon som kalven skulle vändas i i form av kakaobönor som först fick rivas fint. Balsamicoglazen skulle sjuda i en timme tillsammans med kanelstång för att bli lagom seg. Körbärstomaterna skulle baka lååång tid i ugnen och blev härligt söta och smakrika.

Innan varje rätt intogs berättade någon ur gruppen vad vi skulle äta, och även vilket vin vi skulle dricka till. Sedan sa vi alla vad vi tyckte och vilka smaker som kom fram. Vinerna var rekommenderade av Rent a chef, och passade utmärkt till. Kocken tog hand om all disk och städade hela köket efteråt, medan vi satt på verandan och drack vin.

Det kostar en slant, men ska man slå på stort och göra något speciellt, t ex vid en möhippa/svensexa så kan jag verkligen rekommendera att hyra en kock. Och om jag får säga det själv så smakade framförallt Creme Bruleen fantastiskt!

Jenny/Hundöra


Inga kommentarer: