20 juni 2007

Vanilla, vanil, fanilya, wanilaViktigt meddelande till alla resenärer: Köp vanilla bean paste!
Jag har inte sett det i Sverige, men det finns i flera andra europeiska länder. Den trögflytande blandningen består av äkta krossad vanilj och vaniljessens. 1 tesked vaniljpasta motsvarar en hel vaniljstång och smakar alldeles som det ska, de vackra svarta fröna ingår. Burken håller sig länge i kylskåp och är förstås betydligt billigare än vaniljstänger.

För ett år sedan gjorde jag en lista över mina adresser sedan jag flyttade hemifrån och insåg att mina föräldrar hjälpt mig att flytta elva gånger på åtta år. Middagen nedan lagade jag för att tacka dem! Receptet som jag inspirerats av fanns ursprungligen i en matbilaga i Expressen. Prova vaniljskummet till den halstrade fisken, jag kunde aldrig föreställa mig hur underbart väl det passar ihop! Får du inte tag på röding går det bra med laxfilé.

Ugnsbakad röding med skaldjursrisotto och vaniljskum

För 6 personer

1 liten gul lök
smör
500 g risottoris
1 kycklingbuljongtärning
1/2 kuvert saffran
2 dl vitt vin
rödingfiléer, ca 200 g per person
ca 100 g kräftstjärtar
50-100 g parmesanost
salt och peppar

1/2 fiskbuljongtärning
1/2 vaniljstång eller 1/2 tsk vaniljpasta
1 dl grädde
olivolja
färska örter att garnera med

Till risotton finhackar du löken och låter den fräsa i olivolja. Tillsätt riset och efter en stund hälften av det vita vinet. Låt koka in och späd risotton med buljong under tillagningen, rör om hela tiden. När riset är mjukt med har en fast kärna, tillsätt kräftstjärtarna, parmesan och lite olivolja och låt stå under lock i några minuter.

Rödingen bakar du enklast i ugn på 100 grader. Bred ut fisken på en plåt och baka tills den har en innertemperatur på 55 grader. Salta och peppra.

Vaniljskummet gör du allra sist. Smält 1 msk smör i kastrull och tillsätt fiskbuljong och 1 dl vitt vin. Koka ner till hälften eller något mindre. Tillsätt grädde och vanilj och salta. Skumma upp såsen med kraftig vispning och servera.

3 kommentarer:

Anne sa...

Hittat var, mer exakt? :) Jag åker till Bryssel på tisdag, kanske kan det finnas där? *vill ha*

Hemliga kockan sa...

Hej Anne! Kanske att det finns där, jag vet att jag sett det i London för några år sedan. Se om du hittar någon butik/stort varuhus med essenser! Trevlig resa!

Tonårspuckot sa...

Lät faktiskt gott, e skeptiskt till vanlij i mat men är hugad att prova nu.