29 juni 2007

En bra sommar för fläder


Fläderblommornas tid är snart förbi och jag har frysen full av blommor som snart ska bli till saft. Mitt bästa tips när det gäller safttillverkningen är att ta tillvara citronskivorna som legat i saften. Hacka dem noga och värm tillsammans med lite av den färdiga flädersaften. Häll upp i glasburkar och servera den syrligt bittra citron och flädermarmeladen till frukost eller till eftermiddagsfikat.

Prova också att blanda de vita fläderblommorna direkt i pannkakssmeten. Stek pannkakorna som vanligt och servera med lättvispad grädde och hallonsylt.

En annan snabb dessert är att doppa hela blomklasar i pannkakssmet och fritera i het raps eller majsolja. Låt rinna av på hushållspapper och doppa dem snabbt i strösocker. Servera genast.

5 kommentarer:

Louise sa...

När jag var liten doppade vi fläderblommorna i smet som på bilden och sen grillade vi dem. Det var gott!

Lotten sa...

Aldrig förr har jag rusat åstad och lytt ett blogginlägg så blint! Nu ska jag fritera i pannkakssmet och imorrn när saften på den tredje dagen är färdigstånden, ska jag koka marmelad.

Hurra!

Anne sa...

Alltså, min fläder har inte blommat i år! Alls! Vi beskar den rätt hårt, och den har vuxit som bara sjutton, men blommor? Nada. Suck.

Hemliga kockan sa...

Lotten - Vad roligt, jag känner mig mycket stolt! Du behöver förresten knappt koka marmeladen, den kommer stelna alldeles perfekt ändå tack vare all citron.

Anne - Vad konstigt, jag tror aldrig jag har plockat så mycket fläder som i år. Hoppas busken hämtar sig.

Anonym sa...

Flädeblommorna blir alldeles för feta om man friterar dem, det är mycket bättre att bara steka dem.