08 juli 2007

Det känns som utomlands!

Mina föräldrar vet hur man visar kärlek - genom att köpa hem mat från utlandet. Från Amsterdam kom en påse fylld med ost, stark lagrad manchego, illgrön ost med pesto och ett sött bröd med russin och ett hjärta av marsipan. Vi åt också en kompakt fikon och mandelkompott som i tunna skivor passade utmärkt till grönmögelosten.

När jag och min syster var små sa vi ofta - "Det känns som utomlands." Detta i betydelsen att något gav en känsla av något som inte var så hemtamt och vant som nyponsoppa eller prickig korv. Ofta kändes maten, för det var alltid mat det handlade om, också dekadent och förbjuden - tunna danska chokladplattor som skulle smälta på varmt rostat bröd, franska bagutter med ett tjockt lager Nutella eller en påse med fyra pyttiga minicheeseburgare från ett utländskt McDonalds. Underbart för två systrar som var uppfostrade med strikta svenska lördagsgodisregler och "frukt är godis"- affischer i klassrummen.

1 kommentar:

Jenny sa...

Åh, den där pestoosten är god! Finns att få tag på även i Stockholm, i välsorterade ostbutiker. Passar fint både till bröd och pasta.