25 september 2007

Kantarellpizza med färsk spenat



I affärer med mat från Mellanöstern finns alltid färska runda tunnbröd. Jag brukar använda dem till wraps eller att doppa i yoghurtsåser, men de är också bra till paniksnabba pizzor. Bre på tomatsås direkt på brödet, lägg på valfri topping och grädda på redan varm plåt i 250 graders het ugn. Den här gången tog vi smörstekta kantareller och riven parmesan, gräddade pizzorna i knappt 5 minuter och sedan på med färsk spenat, mer riven parmesan, olivolja, salt och peppar.

24 september 2007

Het gulasch



Den här soppan har jag flera gånger levererat till vänner som behöver värmas, pga av hjärtesorg eller annan dödlig sjukdom. Jag tycker att den hjälper när jag själv behöver något stärkande.
I Ungern lär man inte servera gulasch med potatis utan alltid med nudlar, men det gör man ju som man vill! Det här blir en stor sats soppa som passar att frysa in, men tillsätt i så fall potatisen när nu ska äta soppan.

2-3 hackade gula lökar
ca 1/2 burk paprikapulver, beroende på styrka
2 vitlöksklyftor
ev chili
ca 1 msk hel kummin
1 köttbuljongtärning
1 l vatten
3-4 msk tomatpuré
ca 1 kg högrev eller märgpipa
2-3 paprikor, röda och gröna
2-3 morötter
1 msk vetemjöl
salt och peppar
ev potatis i kuber

Hacka löken och låt smälta i 2 msk smör eller olja tillsammans med papikan.

Skär köttet i sockerbitstora bitar, bryn dem och häll i lökkastrullen. Pudra över vetemjöl och tillsätt vatten, buljong, morötter i bitar, kummin och tomatpuré.

Låt koka tills köttet är mört, ca 2 timmar. Under tiden går du runt i lägenheten och känner dig nöjd med livet. När du tror att köttet snart ska falla sönder låter du paprikan skuren i grova bitar mjukna sista 15 min i soppan.

Smaka av med chili, salt, peppar och ev ytterligare buljongtärning.

Servera med gräddfil och ett gott bröd.

23 september 2007

Lycka



Igår blev jag bortlurad på möhippa! De finaste vännerna hade planerat en dag med saker jag älskar - smårätter, choklad, te, vin och ost. Först fick jag med ett hotfullt brev med korta instruktioner om att infinna mig på Järntorget där ny ledtråd fanns. Jag letade mig ensam och nervös sedan fram till ett underbart afternoontea med scones, snittar och tårta på Chaikana. Vidare till ett matquiz där jag (med bravur måste jag påstå!) klarade de flesta av frågorna vilka gällde att känna skillnad mellan fin/fulchoklad, Brie/Camembert, Champagne/Cava, chips, coca-cola samt blindtest mellan gröna, rosa och vita Ahlgrens bilar. När jag svarade fel bestraffades jag hårt med att tvingas dricka det enda jag inte tycker om - öl. Senare åkte vi vidare till Terronos vinotek med avsmakning av viner och två ostbrickor, en för vitt och en för rött vin. Kvällen avslutades med middag på Restaurangen där jag bland mycket annat åt en saftig liten bit anka i söt apelsinmarinad med hasselnötspuré. Sist sattes jag i en redan betald taxi och åkte hem yr och gråtandes lite lyckliga tårar över att jag har så fina och omtänksamma vänner. Tack!

19 september 2007

Rötägg



I danska matvarubutiker finns det mesta en hungrig person kan tänkas behöva. I en liten kvartersbutik stod de här färska vakteläggen och väntade på att bli löskokta. Om det inte vore för Danskt folkeparti hade jag nog emigrerat.

18 september 2007

Sjön suger





Vi hann inte äta något på det korta Tysklandsbesöket. Vi åt istället på färjan hem vilket visade sig vara ett misstag. På menyn fanns allehanda hjärtinfarksfrämjande rätter (se paparazzifotot på min lunchgrannes bricka). Vi valde smörrebröd som inte heller var något vidare. Hårda kokta ägg till räkorna och en rostbiffsmacka med intetsägande pepparrot och en trött friterad lökring.

Bättre smörrebröd finns att få tag på i Stockholm. På Centralstationen ligger sedan ett par veckor Jensens smörrebröd och jag har redan varit där flera gånger. De bakar rågbröd och grov smakrik leverpastej själva, blandar hovmästarsåser och handskalar fina räkor. För 75 kronor får man tre valfria smörrebröd att äta på plats eller ta med hem i fiffig tredelad låda. Välgjort, mättande och välbehövligt på Centralen där maten brukar vara vedervärdig.

17 september 2007

Dagen efter





Här har handlats sprit inför festen. Vansinniga mängder med sprit. Vi åkte till Puttgarden tillsammans med en färja fylld av andra svenskar som alla ville handla billigt. På färjeterminalen i Tyskland gjorde man en liten högersväng och där tornade sig ett jättevaruhus upp sig. Ett helt spritvaruhus, mycket märkligt och också lite obehagligt. Ett helt enormt våningsplan med vin, ett med öl och så vidare. Efter huggsexa om kundvagnarna drog alla svenskar med sig minst två vagnar var och började hastigt lasta dem med öl, billig konjak och persikolikör. Vi fyllde våra vagnar med bl a med öl och ett mycket gott rieslingvin men undvek starksprit på box. Ser ni bilden, 3 litersboxar med vodka! Det säljande namnet används för övrigt av en fransk alkoholproducent, inte en rysk.

Vi lämnade Tyskland med en känsla av skam, lite som när man mår illa efter att proppat i sig för mycket glass.

10 september 2007

Wax in, wax off



Vi har bjudit 85 personer på fest. Det stressar mig en aning.

Om tre veckor firar vi att vi gift oss, precis ett år efter vigseln. Maten kommer från Cajsa Warg men lite ska vi tillsammans med kompisar laga själva.

Jag skulle vilja ha lite tips från er allvetande matbloggsläsare! Jag vill laga eller baka något litet tilltugg till fördrinken som troligen blir bubbel eller en ginbaserad drink. Vi har redan bestämt oss för Annes ostkex, men vad tycker ni mer att vi ska bjuda på? Jag vill kunna förbereda i god tid innan och inte med skakiga nervösa händer behöva fixa i sista minuten. Har ni några idéer?

Citron och honungskyckling

Dagens snabba middagstips! Ila in på Konsum och köp färska kycklingdelar, 900 g för 20 spänn. Välj kyckligbenen. Rusa hem och peta in dem i ugnen på 225 grader och låt de grillas i ca 15 minuter. Under tiden sätter du på ris eller kokar matvete och blandar ihop saften från 1 citron, 1/2 dl flytande honung, 3 rivna vitlöksklyftor och salt och peppar. Häll blandningen över kycklingbenen och låt de grillas klart i ugnen i ytterligare ca 10-15 minuter. Servera med grönsallad.

08 september 2007

Carpaccio

Get, rått hjortkött, bröd och vildväxande grönsaker var den sista måltiden för den 5000-åriga infrusna mannen som för några år sedan återfanns i Alperna. Läs vad James Dean, Elvis och president Kennedy åt innan de trillade av pinn.

Samtal med Grand hotell tisdag 4 september kl. 10.30

Hugo: Hej, jag skulle vilja veta lite om er frukostbuffé... vi ska fira vår första bröllopsdag och då tänkte jag att frukost hos er skulle passa!

Dam på Grand hotells veranda: Jaha, vad tänkte du på då? Vi har väldigt mycket nu.

H: Hur ser det ut i helgen (om fyra dagar)?

Gh: Nej, du. Vi har väldigt många gäster här nu och jag kan inte garantera någonting. Inte med så kort varsel.

H: Ok, det förstår jag. Hur ser det ut nästa helg?

Gh: Så långt fram i tiden kan jag inte svara på om det går. Vi tar inga bokningar i nuläget, vi har så väldigt många gäster.

H: Så i helgen är för kort varsel, men nästa vecka är för långt fram?

Gh: Alltså, du ser inte vad jag ser i datorn här framför mig!

H: Ja, men det står på er hemsida att...

Gh: Ja, jag vet men det spelar ingen roll, det är fel. Du kan ringa och kolla samma dag.

H: Du har ingen möjlighet att göra ett undantag då?

Gh : Nej.

H: Nähä. Hej då.

Biotips 2



Ny romantisk komedi i restaurangmiljö som har premiär 14 september. Catherine Zeta-Jones lär ha praktiserat på finkrog inför rollen som gourmetkock och Abagail Breslin från Little miss Sunshine spelar en av rollerna!

Crossoversylt



Sylt med extra värme och krydda passar särskilt bra till mild husmanskost som stekt fläsk, skånsk kalops eller rårakor.

2 liter lingon
2 dl vatten
7 dl socker

Stjärnanis, kanelstång och svartpepparkorn.

Rensa bären från barr och små djur. Koka lingon, kryddor och vatten i ca15 minuter. Blanda ner sockret. Häll sylten i glasburkar. Ställ burkarna kallt.