30 augusti 2007

Working 9-5







Nu är sommaren slut för min del och säkert också för många andra! Här är matminnen från i somras med 1700-talsfest och morgonfika på jobbet. Jag har på arbetstid kokat saft, bakat mandelmusslor, stekt sill ochpannkakor, rostat kaffe, plockat bär och matpratat dagarna i ända. Lyckliga jag! Missa inte Bröddagarna 8-9 september, kanske vi ses då!

Keller in town

Thomas Keller med kockkompani gästspelar på Fredsgatan 12 i veckan. Jag är vansinnigt avundsjuk på alla som ska dit och äta, men 6000 tusen spänn per kuvert! Fifan vad dyrt. Ännu lite mer upprörd blir jag när jag läser vad som ska serveras; störrom, tryffel, ostron och hummer. Kom igen Tompa, inte är det någon utmaning att laga mat med så fina (och dyra) råvaror, jag skulle bli mer imponerad och lycklig över fantasifulla och arbetade rätter där man använt oväntade eller billigare ingredienser och styckningsdetaljer.

Vilka har råd eller tycker det är värt att gå dit? Jag gissar att det är tätt mellan representationskavajerna i matsalen. Grr.

/Hon som inte har råd.

Bilder från presslunchen finns här. Läs också vad MatälskarLisa tyckte.

Skaldjurshelg







Feskekörka i Göteborg var ett underbart ställe att handla på, pinfärsk fisk och skaldjur och relativt billigt! De stora havskräftorna med spänstigt ljust rosa kött kostade 190 kr/kg. Nu blir det inga fler kräftor för mig den här säsongen, det skulle vara alltför svårt att överträffa lyxen att kunna äta sig mätt bara på skaldjur.

28 augusti 2007

Köptvång



Nu finns pakistansk mango att köpa hos torghandlarna! De kostar ca 50 kr/kg och går knappast att jämföra med de stenhårda mangos som måste ligga och mogna i dagar på köksbänkarna. De pakistanska stora gula frukterna är sött vaniljsmakande och finns till salu några veckor till. De är värda varenda krona!

Bilder från skaldjurshelgen kommer snart.

23 augusti 2007

Fika på Ryssgården



Stockholms stadsmuseum vid Slussen har ett bra café där man på sommaren kan sitta utomhus. Goda mackor och ett mer spännande utbud än caféerna i närheten, en lugn och rofylld plats mitt i bruset. Räksmörgås för 65 kr och saftig kokostopp för 15 kr. På menyskylten vid entrén skryter de också om att de har snygg personal, vilket jag med kännarmin håller med om.

Nu åker jag på årlig kräftskiva till Mollösund på västkusten. 5 kg färska havskräftor är beställda och någon måste äta upp dem. Vi ses!

Tabouleh med mynta och citron



Den libanesiska salladen som vanligtvis innehåller massor av färsk bladpersilja gör jag ibland bara med mynta, idag till middag med pocherad kyckling. Grönsaker och örter ska hackas i små, små bitar och blandas med kokt bulgur eller couscous, syrlig och saftig blir salladen av citronsaft och olivolja. Receptet är ungefärligt, men snåla inte på de färska kryddorna!

2-3 dl bulgur
1-2 citroner
ca 3 dl finhackad bladpersilja och/eller mynta
ca 1/2 finhackad gul lök
ca 4 tomater
olivolja
salt
svartpeppar

22 augusti 2007

Döden, döden

Idag handlade jag och Thorsten Flinck på Konsum i Midsommarkransen. Jag har sett hans spökhistorier på TV i sommar och stod därför stel och vettskrämd intill honom. I hans korg? Bob hallonsaft och cornflakes av billigt märke.

Lemon delicious



Jaha, säger du kanske. Den där geggan ser ju inget vidare ut. Varför ska jag kladda ner bunkar för något som ser ut som en misslyckad sockerkaka? Då ska jag be att få berätta för dig, min käre vän, att kladda ner bunkar är just vad du ska göra! Det här receptet är nämligen det bästa jag någonsin skrivit om! En efterrätt som består av en luftig smekning sufflé och en skarpt syrlig citronkräm strax under. Servera med lättvispad grädde och några hallon och invänta sedan frierier.

4 ägg
50 g smör
2 1/2 dl socker
1-2 små citroner, skal och saft
knappt 1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
ca 3 dl mjölk

Riv skal och pressa saft från citronerna.

Separera äggen. Vispa äggvitorna och hälften av sockret till en marängsmet, det går lättast i en köksassistent.

Rör i en annan skål ihop resten av sockret, smör och citronskal. Häll i gulorna, mjöl, bakpulver och mjölk och vispa till en slät smet.

Vänd ner äggvitorna i gulorna, rör försiktigt tills allt blandats. Häll blandningen i en smord form och placera den i en långpanna i 160 graders varm ugn.

Häll varmt vatten i långpannan tills det når ett par cm upp på bakformen. Grädda ca 45 minuter eller tills ytan stelnat och är gyllene. Täck med folie om den ser ut att bli för mörk.