13 januari 2009

Uppvaknade

Nu börjar jag yrvaket röra mig mot verkligheten igen! En helt ny tideräkning har inletts och jag är omtumlad av kärlek och sömnbrist. Nu lagar jag mat igen, till mig själv men också till sonen. Jag njuter av att prova vad han gillar, som om jag själv på nytt upplever alla smaker, färger och konsistenser. En hel värld som ska utforskas! Han smakar långsamt på det nya, beslutsamt och nyfiket. Först långt fram i munnen, sticker fram tungan, petar lite. Han formar munnen till ett o, smaskar ljudligt. Tittar på skeden, tittar på mig. Sticker återigen fram tungan. Han tittar vaksamt på mig, som för att se vad jag tycker, för att sedan svälja eller låta tuggan landa på tröjan.

Frysen är full av istärningsstora kuber av morotsmos, potatis, kokt älgfärs, mango och banan. Jag använder nu mixerstaven nästan varje dag och har börjat använda den allt oftare också till vår mat. Nedan följer ett recept på en enkel jordärtsskockskräm som alla i familjen gillar. Vi äter det som sås till grillat eller stekt kött, gärna med ugnsbakade grönsaker. Söta grillade paprikor, bitar av sötpotatis och palsternackor passar särskilt bra till.

8-10 jordärtsskockor
1 buljongtärning
ca 1 dl creme fraiche
salt och peppar

Skala och koka jordärtsskockorna helt mjuka i buljongen. Häll av vattnet och mixa ihop med creme fraiche, salt och peppar. Om det mot förmodan skulle bli något över håller sig krämen bra några dagar i kylskåp. God på mackan med skinka eller pastrami.

4 kommentarer:

Anne sa...

Åh, vad skönt att höra att det fungerar med hemgjord mat :) Här väntas också bloggbebis, och jag har förstås stora ambitioner på matfronten. Men lite avskräckt av alla som säger att deras barn minsann vägrar hemlagat...

Hemliga kockan sa...

Anne - Vad roligt, grattis! När kommer bebisen?
Än så länge fungerar det väldigt bra med hemlagad mat. Men jag kan tänka mig att det senare vore ett perfekt uppror mot mig, att vägra äta vad jag lagar...

Fru B sa...

Härligt att du är tillbaka! Kul om du kommer att blogg om barnmat framöver, även jag kommer att behöva tips.

Hemliga kockan sa...

Fru B - Du också, vad underbart!