24 januari 2008

Ugnsbakade smörbönor

På nyårsafton var jag på en knytisfest och som alltid på sådana fester är det några rätter som blir mer populära än andra. En av de mest omtyckta den här kvällen var Stefans mammas smörbönor, fatet var renrakat innan alla gäster hunnit smaka. Jag själv öste upp tills jag skämdes!

Jag har svårt för bönor och linser som är mjöliga, men smörbönan är fast och fin och liknar potatis. Köper du färdigkokta bönor på burk kallas de ibland stora bönor, kom bara igång att skölja av dem ordentligt innan du börjar.

Bönorna kan smaksättas på olika sätt, men jag är mest förtjust i soltorkade tomater. Använd tomater inlagda i olja till det här receptet, du behöver lite av oljan.

2 burkar färdigkokta smörbönor
1 stor lök
salt
rikligt med svartpeppar
100-200 gr krossade tomater
8-10 hela soltorkade tomater i olja + 1/2-1 dl av oljan (Om den är god, annars olivolja!)

Smält finhackad lök i olivolja. När löken är genomskinlig, tillsätt bönor, tomatkross, tomater och svartpeppar. Rör i olivoljan och häll över bönorna i en ungsfast form. Baka i 175 grader tills bönorna fått färg, ca 30 minuter. Salta och peppra.

Servera som tillbehör eller som ensamrätt med en sallad och bröd.

2 kommentarer:

Husmodern sa...

Hmm, är det inte ofta så att de bönor man kokar själv för det mesta blir lite mjöliga..? Det är därför jag nästan alltid köper färdigkokta.

Anonym sa...

Fantastiskt gott! Mums! Gick alldeles utmärkt att göra på "hemkokta" bönor. Lite riven ost på toppen var heller inte så dumt!