22 april 2009

Lakrits


Ta mig tusan, tydligen är det Lakritsfestival i Stockholm i helgen! Gud är stor. Lakritschoklad, lakritste, salmiak från Finland, ekologisk lakrits från Italien, franska lakritstryfflar, isländska lakritskulor, lakritskola och wienerbröd med lakrits. Läs mer om utställare och föredrag här.

Bild: http://www.lakritsfestivalen.se

14 april 2009

Matbaren

Äntligen har jag besökt Mathias Dahlgrens Matbaren! Som jag har längtat, suckat, drömt och glatt mig! På en föräldrapennig och ett studiemedel blir det inte ofta besök på restaurang, särskilt inte sådana med en stjärna i Guide Michelin. Tack vare omtänksamma släktingar hade vi ett presentkort och i veckan var det alltså dags att använda det. Bilderna är sannerligen inte av toppkvalité, jag skyller på att jag darrade av förväntan. Här är vad vi åt:


Kall skivad kalvstek från Mälardalen, färsk gurka, betor, persiljeskott - Att gurka kan vara så gott! Ett tunt lager stark senapskräm dolde sig under kalvsteken vilket gav extra hetta.


Creme på nässlor från Skåne, ägg 63 grader, sparris, murklor, ramslök - Smörstekta murklor som smälte i munnen och nästan kolasmakande karamelliserad lök.


Dumplings på gris från Rocklunda gård, råa grönsaker, sötsur sirapssås, friterad svål


Stekt sepia från Italien, potatis, vitlök, persilja, citron


Soppa på citrus, blodapelsinsobet, olivolja, havssalt - Inspirerad av Dahlgrens bok "Bon Lloc" använder jag ibland olivolja och havssalt till naturell tjock yoghurt, här fanns samma goda kombination.


Ugnsbakad vild choklad från Bolivia, gräddfil, tofféeglass, nötter

Alla rätter var naturligtvis underverk av smak, utseende och komposition, enkelheten imponerade stort på mig. Inte någonting ligger på tallriken för syns skull, alla smaker känns tydligt och smälter samman perfekt. Favoriten var bläckfisken med vitlök och citron, jag skrapade sniket upp det sista av olivoljan med sked. Servicen var naturligvis också den ett under av vänlighet och uppmärksamhet, fram tills dess att jag räckte fram det presentkort vi ville betala med. Då snörpte den under kvällen så tillmötesgående servitören ihop munnen och muttrade "Det kunde du kanske sagt innan jag kom hit med notan". Ingen rolig avslutning på en så fin kväll...

Om någon undrar vad det kostade betalade vi 1200 kronor, inklusive 2 glas vin samt ett glas dessertvin. Och ja, om någon vill bjuda mig går jag gärna tillbaka snart igen, trots surmulen servitör.

Bakverk



Om ni missat café Bakverket vars frukost var bäst i DNs frukosttest, gå dit snart vetja. Trevlig personal har de också, vilket förvånade nog inte är en självklarhet ens på Matbaren...